onsdag 24 september 2014

Ebbas dop

I lördags var vi bjudna på dop. Min vän Linda döpte sin fjärde dotter, Ebba, och jag fick äran att göra hennes doptårtor. Linda skickade några bilder på tårtor hon tyckte var fina och jag utgick från dem. En liten bebis med dopklänning på toppen av våningstårtan och en prinsesskrona på den enkla tårtan fick det bli. Jag älskar ju verkligen att göra doptårtor. De blir alltså så fina. Jag älskar det vita med en lite färgklick. 

Nu har jag lite andra slags tårtor på gång. De är också till barn, men en aning mer färgglada än vad de här tårtorna är. Min Alma fyller 5 år snart och hon önskar sig både Pet shop och My little pony på tårtan. Sen har jag en Blixten och Bärgarn tårta på g också. Kul med lite variation, speciellt när jag just nu är inne i en riktigt "moddeleringsperiod". Det är sååå kul att modellera just nu! 











Tårtan
Ljusa bottnar
Päronmousse
Mörk chokladfluff
Chokladsmörkräm
Lock av marsipan
Dekorationer i sugarpastem gumpaste, marsipan och sockerpärlor

Världens godaste äppeldricka

Vilken härlig höst vi har! Nu har i och för sig kylan kommit på allvar, men det har ju varit riktigt varmt och skönt. Många turer till skogen med fikakorgen har det blivit. Lycka har även varit att vi i vår nya trädgård har två stora äppelträd! Så lyxigt att kunna gå ut i trädgården och bara plocka in det som behövs. Det har blivit en del bak med äpplen och framför allt har jag gjort många liter äppeldricka. Det är ju så gott! Den här är så där lagom söt och så otroligt enkel att göra.  Receptet har jag fått av mamma och hon har gjort den här drickan så länge jag kan minnas. 


Äppelkaka med vitchoklad



Recept på världens godaste äppeldricka

6 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
5 dl socker

Dela äpplena i bitar (skär bort fula bitar) med skal och kärnhus kvar

Häll över vatten, vinsyra och natriumbensoat och låt stå kallt i 3 dygn

Rör om då och då

Sila av äpplena och rör ner socker

Häll över i rena flaskor.

Det går bra att frysa in!

V

söndag 14 september 2014

Lion-tårta

I helgen bjöd mina föräldrar hem oss på kräftor och då passade jag på att testa en tårta som jag funderat på ett tag. Jag älskar chokladbiten Lion och då det finns så många olika tårtor som är inspirerade av olika chokladbitar, tänkte jag att jag skulle testa med den. Mjölkchoklad, kola och krisp är ju vad den smakar och resultatet blev lyckat. Det var inte bara min åsikt utan även de andra som åt utav den :-).





Tårtan
Ljusa bottnar
Mjölkchokladmousse
Kolagrädde
Ett lager Rice krispies
Spacklad med kolasmörkräm
Mjölkchokladganache
Kolagrädde
Strössel, hackad Lion och Rice krispies


lördag 6 september 2014

Hand i hand, tillsammans genom livet...

För ca två veckor sedan fick jag den här beställningen. Min vän Kattis som bor i Råneå ville ha en tårtdekoration då hennes söner skulle döpas tillsammans. Det var alltså en dekoration som skulle kunna fraktas med posten. Jag bestämde mig för att göra en platt dekoration. Texten fick jag som önskemål men annars fria händer. Kattis berättade att Milian och Love skulle ha vita linnen på sig, vilket symboliserade växande i sin tro, så det fick de även ha på bilden. 
Det kändes väldigt speciellt att få göra den här. Jag saknar Kattis och tiden då jag lärde känna henne. Nu träffas vi väldigt sällan. Tyvärr gick den sönder en del i posten. Det var svårt att packa den och jag gjorde det väl inte tillräckligt bra. Men lyckligtvis gick den i alla fall att använda, trots sprickor. Kattis var jättenöjd och tyckte mycket om den och det blev jag väldigt glad över. Det är synd att vi bor så långt i från varandra. Jag hade med glädje gjort en hel tårta till dopet.  




måndag 1 september 2014

Bröllop i vitt, grönt och silver

I lördags fick jag äran att göra bröllopstårtor. Jag har ju inte modellerat på jättelänge, men de senaste veckorna har jag gjort massor av rosor och andra blommor. Det har varit så roligt och jag har verkligen fått tillbaka lusten. Nu planerar jag doptårtor till en vän och även min Almas 5-årsdag. 

Men som sagt, i lördags gifte sig min väns storebror (kan även säga min chefs son, för det var chefen som frågade om jag ville baka) med sin stora kärlek. Jag fick veta att bröllopet skulle gå i vitt, grönt och silver och att de ville ha blommor. Sedan fick jag fria händer. Jag frågade om brudbuketten och utgick en aning från den. De ville ha fem tårtor varav tre skulle stå på en ställning, så de tre fick ha lite olika dekoration runt kanterna, och de två bredvid hade lika som de två understa tårtorna. Blommorna uppe på var lika, förutom att högst upp på ställningen, på den minsta tårta, hade jag mestadels rosor och blad. Jag testade för första gången Magic Decor (hjärtarna på en utav tårtorna). Det var pilligare än jag tänkt mig och jag fick inte till så många hjärtan som jag ville. Men det blev fint ändå! Här kommer en hel hög med bilder. Den nedersta har min vän tagit, som så klart var på bröllopet, då jag ville se hur det såg ut när de stod på ställningen. 














Gott med Oreo

Här kommer lite recept från sakerna jag bakade på min födelsedag. Oreocupcakesn blev supergoda, verkligen. Jag hittade ett recept på muffinsen och som frosting blev det vispad grädde med krossade oreo.




Oreocupcake
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
100 g smör
1/2 tsk bakpulver

1 burk karamelliserad mjölk
oreokakor (minioreos om du vill göra mindre muffins)

 Sätt på ugnen på 225 grader. Smält smöret.
 Vispa ihop ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, salt, bakpulver och rör ner det i smeten.
Tillsätt smöret och rör till en jämn smet.
Ställ 12 muffinsformar och fyll varje med två oreokex med kolakräm emellan och en klick över. Häll sedan över browniesmet som täcker hela ”kakan”. Grädda i 225 grader varm ugn i cirka 10 minuter. (det här receptet hittade jag på http://www.femme.se/bambi)
Sen vispade jag 5 dl grädde, krossade några oreokex och blandande i. Sen spritsade  jag på grädden och satt en minioreo i varje cupcake. 




De här vet jag inte vart jag hittade receptet någonstans. Men det är en kladdkaka under och en tryffel med Marabou Oreo på toppen. Jag misslyckades något, då det skulle gå att dela kladdkakan och även ha en överdel på den här kakan. Men så blev inte mitt resultat. Men gott blev det i alla fall!


Oreobollar
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregrym
1 paket mixade oreos
3 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser till en deg

Rula bolar och doppa i kokos!