söndag 24 augusti 2014

Oreodessertbord

Igår hade jag födelsedag. I år igen. Ännu ett år äldre och jag känner mig lastgammal. Men men. Jag fick väldigt fina presenter, den finaste av min man. Biljetter till Dalhalla för att titta på First aid kit. Det var magiskt. 
Det finns ju en till bra sak med att fylla år. Det är ju att jag får baka. Och jag får baka precis det som JAG tycker bäst om. I år blev det ett litet dessertbord med Oreobakverk. Det är ju sååå gott att baka med Oreo. Det bjöds på tårta, en tårta som jag hittat i Lomelions tårtbok, även oreocupcakes, oreobollar och kladdkakebitar med oreofudge. Allt var mycket gott, men godast var ändå tårtan. 




                                   



Tårtan
Oreobotten
Chokladbotten
Oreofyllning (Philadelphia, florsocker, grädde och krossade oreos)
Mixade oreos, minioreos och blommor i sockerpasta

onsdag 13 augusti 2014

Oreofyllda chocolate chip cookies

Nu ska jag bjuda på ett utav de godaste kakor jag någonsin ätit. Jag bakade dessa godingar i somras och de försvann i ett nafs. Stora kakor som ser ut som små tefat. Det är alltså Oreofyllda chocolate chip coookies. Använd ert bästa recept på chocolate chip cookies och sedan köper ni ett paket Oreo. Ta en klick utav smeten och lägg i handen, ta en oreokaka och tryck ner i smeten och lägg en ny klick smet ovanpå kakan. Nu är det bara att se till så kakan är helt täckt av smet och sen är det klart! In i ugnen och grädde lite på känn. Kolla ert recept och gå efter det. Kakorna är självklart godast nybakade, men jag tycker att de även var väldigt goda dagen efter. Nästa gång ska jag testa att baka med minioreo. De blev som sagt väldigt stora och om man gör små, får man ju äta fler :-)





söndag 10 augusti 2014

Blåbärspaj

Det blev även en blåbärspaj av blåbären i plockade i veckan. Jag provade något nytt för en gångs skull. Annars gör jag alltid Leilas smuldeg till alla pajer jag gör. Den är ju så god. Men kokos och goda kryddor till bären/frukten. Riktigt smaskigt. Men som sagt i dag ville jag göra en knäckig paj istället. Så en smet med sirap och smält smör fick det bli och riktigt knäckig och god blev den! Men, som tillbehör till pajen fick det, som vanligt, bli Leilas rårörda vaniljsås. Den kan man bara inte byta bort! Jag hade dessvärre ingen vaniljstång hemma utan bytte ut det mot vaniljpulver. Det blev ingen skillnad! Annars har jag läst någon gång att vaniljpulvret kan färga av sig, men det gjorde det inte den här gången i alla fall. 



Leilas rårörda vaniljsås
1/2 vaniljstång
3 ekologiska äggulor
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
2. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. 
3. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.


Kladdkaka med Daim

Nu är de underbara blåbären här. Det är supertråkigt att plocka dem, och att rensa dem, men guuu så goda de är. Vi var i mina föräldrars sommarstuga och plockade, men jag stod ut tills jag fått ihop en halv hink (ca 5liter), sen gav jag upp. Jag hatar spindlar, vilket det finns tusentals av i skogen, det var sjukt varmt och jag tänkte hela tiden att jag måste rensa all den här bären också. Nej så efter en halv hink gick jag tillbaka till stugan. Det blev två glassbyttor att frysa in och lite bak på det. Här har jag gjort en vanlig kladdkaka där jag tillsatt hackad Daim. Det är så gott att ha Daim i de flesta bakverk. Ett väldigt bra godis att baka på enligt mig. Lovis ville självklart ha blåbär till kladdkakan och så fick det bli. 








lördag 9 augusti 2014

Skorpor

Jag har bakat många satser skorpor under sommaren. Det är ju perfekt att ta med på semester, till sommarstugan eller dyl, eller att ta med som gå bort present. Det är ju så gott. Jag brukar utgå från ett recept som jag tycker är bra, sen varierar jag det på olika sätt. Här på bilden har jag bakat chokladskorpor med valnötter och kardemummaskorpor med mandlar. När jag gjorde kardemumma skorporna bakade jag efter Leilas recept och när jag gjorde chokladskorporna bytte jag ut en del av mjölet mot kakao, mandlarna mot valnötter och tog bort kardemumman och bittermandeln. Jag gjorde även kokos och chokladskorpor av detta recept. Då la jag till ca 1 dl kokos, tog bort kardmumman och bytte ut mandel och bittermandel mot hackad mörk choklad. Det är nog de godaste skorporna som jag ätit. Jag älskar kombinationen av kokos och choklad. 


Leilas kardemummaskorpor
1 tsk kardemummakärnor
100g smör
1 dl socker
½ dl råsocker
1 vaniljstång
2 ägg
1dl mandlar
1 bittermandel
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175 grader
Stöt kardemumman i en mortel
Vispa smör, socker, råsocker, urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt
Rör ner ett ägg i taget
Hacka mandeln grovt och riv bittermandeln, blanda med mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten
Rulla degen till två längder
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 min
Ta ut dem och sänk ugnen till 125 grader
Skiva längderna till ca 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten
Torka skorporna i ca 10 min tills de är helt torra. 






söndag 3 augusti 2014

Gifflar

Tidigare i sommar bakade jag Gifflar med tjejerna. Det är ju så gott, men jag har inte bakat det på år och dar. Tjejerna tyckte att det var superkul. Gifflar tar mig genast tillbaka till barndomen. Gifflar och rabarbersaft en varm sommarkväll. Helt underbara minnen..

Vi bakade en vanlig vetedeg (vi tog Vår kokboks recept) och fyllde dem med två olika fyllningar. Halva degen använde vi oss av nötcream (den goda som finns i små plastpåsar i godishyllan, men även nu finns i en större burk på bakhyllan) och i den andra halvan av degen fyllde vi med mandelmassa och kanel (där mosade jag mandelmassa med lite mjölk och kryddade med kanel efter smak). De blev nog lika goda båda två. Jag hackade lite hasselnötter och toppade dem med nötcream, bara för att se vilka som var vilka. 


Bakning pågår

Vi tog med oss många utav påsarna med Gifflar till stranden




Så här mysigt har man när man äter Gifflar :-)

fredag 1 augusti 2014

Pavlova med Dulce de leche

Den här Pavlovan är alldeles underbart god. Den absolut godaste pavlovan jag någonsin ätit. Jag bakade den här då barnens farfar var och grattade Mille. Han kunde inte vara med på kalaset utan kom och grattade honom på hans födelsedag. Egentligen tänkte vi bara fika på glass den dagen, men med lite besök lyxade vi till det. 




Tårtan
Marängbotten
Grädde
Dulce de leche
Bananer, jordgubbar och brända mandlar