måndag 30 juni 2014

Mjölkfritt

Just nu äter min äldsta tjej helt mjölkfri kost. Hon har fått order från läkaren att testa det i fyra veckor för att utesluta mjölkallergi. Under sommaren är verkligen sämsta tiden för oss att göra det här, då det är kalas varje vecka. Men jag bakade lite fika som jag fryste in och bara kan ta ut när det är dags för kalas, eller när vi ska hem till någon på fika. Det var ju inte så krångligt att baka och laga mat utan mjölkprotein. MEN det är krångligt när vi ska någonstans. Sen saknar min tjej ost så hon håller på att bli tokig. Men förhoppningsvis ska det inte visa någon förändring, utan om tre veckor hoppas jag att hon får sin ost igen. 


Kolasnitt med polkagrisar
Där har jag bara bytt ut smör mot mjölkfritt margarin 

Chokladbollar
Samma här, bara bytt ut smör mot mjölkfritt margarin




Här har jag bakat en mjölkfri tårta. Tårtan skar jag upp i portionsbitar och frös in. Sen kan jag bara plocka fram en bit, vispa lite sojagrädde och lägga på lite bär. 
Chokladmoussen är gjord på kakao och sojagrädde. Vaniljkrämen är Oatlys vaniljvisp med lite gelatin i.



Mintchoklad och jordgubbar

Min mamma fyllde år alldeles efter midsommar och jag slängde ihop en gräddtårta. Det har blivit mycket tårtor av det här slaget nu. Jag har inte alls tid att sitta och modellera på kvällarna, utan det får bli lite annat nu ett tag. Till helgen fyller min mista år och det blir inte ens en tårta till det kalaset. Nej det kommer att bli något helt annat. 





Tårtan
Ljusa bottnar
After eightfluff
Glasskräm
Spacklad och spritsad med grädde
Jordgubbar och After eight 

torsdag 26 juni 2014

Banofeepaj eller något liknande...

Nu har jag semester och jag har även tagit semester från tårtbeställningar. Vi har fullt upp här hemma ändå. Renovering i nya huset, planering och packning inför flytt och det viktigaste, mysa med barnen så mycket det bara går! Så nu när jag inte ska baka åt andra på ett tag har jag helt plötsligt massor med tid till att baka med barnen. Usch vad jag har saknat det känner jag nu. Det är ju det som är det roligaste med bak! I helgen gjorde jag och Lovis, min största tjej, en Banofeepaj. Men, det blev en liten annan utformning på den. För det första hade vi inga Digestivekex hemma, men Oreos finns det nästa alltid i skafferiet. Lovis är inte speciellt förtjust i banan, så på halva pajen la vi jordgubbar istället. Resultatet blev fantastiskt gott (men jag gillade banansidan bäst). Kommer nog aldrig göra Banofeepaj på digestive i fortsättningen, nej Oreos funkar alltid!






Smulade Oreokex med en skvätt flytande margarin
Dulce de leche
Skivade bananer och jordgubbar
Vispad grädde
Brända mandlar

söndag 22 juni 2014

Bröllop

Lördagen den 7 juni gifte sig min bästa och äldsta vän Emma med hennes Magnus. Det var en helt fantastisk dag, kväll och natt och jag hade äran till att göra bröllopstårtorna. Det var jätteroligt men också sjukt nervöst att sitta med när alla åt av mina tårtor. Jag gjorde även en hel hög med cupcakes, med de sötaste små vimplarna i. Emma hade dukat fram så fint med glasburkar med godis i och det blev ett alldeles perfekt dessertbord tillsammans med mina bakverk. 











Det vackra brudparet


Tårtorna
Ljusa bottnar
Lemoncurdgrädde
Hallonmousse
Citronsmörkräm
Marsipan
Dekoration av gumpaste och sockerpärlor

Cupcakes
Vaniljmuffins penslade med persikokompott
Persikomousse


Midsommar

Nu var midsommar över. Vi var hem till mina föräldrar och firade med massa andra människor. Jag stod för efterrätten, men tyvärr har jag ingen fin midsommartårta att visa. Tanken var att jag skulle göra tre olika sorters pavlova att bjuda på. Jag gjorde tre bottnar som jag tog med mig i bilen. Då det var så kallt så öppnade jag bara bakluckan och lät dem ligga kvar ett tag. Dessvärre tyckte min ena dotter och hennes kusin att det såg ut som ett riktigt bra lekställe där inne och kröp in för att leka. Efter det var det bara mos av mina tårtbottnar. Ja jag blev en aning arg (eller ganska mycket), men det gick över fort och jag fick tänka om. Det blev dessert i stora glasskålar istället och det blev väldigt uppskattat. 



I den vänstra:
Marängbotten i smulor
Vaniljglass
Jordgubbar
Hackad Daim
Grädde

I den högra
Marängbotten
Vaniljglass
Lemoncurd
Hallon
Grädde
Citron


fredag 13 juni 2014

Bröllopsdag

Nu tror jag att jag kommit ikapp med att visa alla tårtor jag gjort den senaste tiden. Det har inte funnits tid till att blogga då vardagen bara består av jobb, renovera hus och ge barnen så mycket tid som möjligt. Jag och Tobias hade bröllopsdag härom veckan. Tobias kom hem kl 19 och jag gick och la mig kl 21, men vi hann i alla fall med att äta lite tårta där i mellan :-). Tårtan går i lila och vitt (som även bröllopet hade inslag av) och syrener hade jag i min bukett. 





Tårtan
Jordgubbsbottnar
Chokladgrädde
Hackad Daim
Skivade jordgubbar
Creem cheese frosting
Hjärtan i marsipan och en syren på toppen



torsdag 12 juni 2014

Sommarlov!

Idag fick mina barn sommarlov från förskola och skola. Jag får vänta en vecka med semester däremot, men vad jag längtar. Vi var på Lovis första skolavslutning idag, riktig mysigt med alla barn som sjunger sommarsånger. Då känns det verkligen att sommarlovet är igång. Efter skolavslutningen blev vi bjudna på en smarrig jordgubbstårta av mina systerdotter som gick ut nian. 

En annan som gick ut nian var Alexander (lillebror till Philip som fick studenttårtan som jag visade här om dagen). Han hade önskemål om en sommartårta och jag fick fria händer på det temat. Det blir ju ofta en tårta med massor med blommor när man tänker sommar, men jag ville göra något annat. Jag vet sen tidigare att han älskar choklad, så jag gick lite på det. Och här är resultatet. Vad är mer sommar än glass! 





Tårtan
Chokladbottnar
Chokladmousse
Skivade jordgubbar
Chokladsmörkräm
Lock av marsipan
En cakepop av chokladsockerkaka och jordgubbssylt (som glasskula)
Mörkchoklad, strössel och en glasstrut som dekoration



onsdag 11 juni 2014

Kolatårta

Förra veckan bjöd jag på en tårta på jobbet. Jag hade sett ett recept på tartspecialisten.se, som jag gjorde om en aning. Den var verkligen hur god som helst. Kola, choklad och jordgubbar, ja riktigt mumsigt.  




Tårtan
Ljusa bottnar
Kolagrädde
Skivade jordgubbar
Chokladgrädde
Smörkräm med Dulce de leche
Chokladganache
Jordgubbar, kolaskruvar och strössel

Studenttårta

Idag var det många lyckliga ungdomar som tog studenten. En utav dem var min kollegans barnbarn Filip (som egentligen stavar Philip, så jag slängde bort namnet och la dit några fler serpentiner istället). Jag fick fria händer och det fick bli en klassisk studenttårta i Sveriges färger. Enkel men snygg :-) 






Tårtan
Ljusa bottnar
Jordgubbsmousse
Dumlefluff
Vaniljsmörkräm
Lock av marsipan
Dekorationer i gumpaste