lördag 22 juni 2013

Midsommar

Jag hoppas att ni alla haft en trevlig midsommarhelg. Själv spenderade jag den främst med mina barn. Vi var utan pappan i familjen, men min syster och min bästa kompis var också utan respektive, så det blev firande med dem. Dans kring stången, grill och lek var vad vi hann med innan regnet kom. Midsommartårtan hann vi inte med, utan dem smaskade vi på idag istället. Mina barn hade bestämt jordgubbstårta. Inte vad jag hade valt själv, då jag tycker jordgubbar är en aning överskattat. Gott, absolut, men inte mer. Men jag fick i alla fall göra en vaniljkräm och det är ju fantastiskt gott. 



Tårtan
Vaniljbottnar
Vaniljkräm med vita chokladbitar
Vaniljkräm med skivade jordgubbar
Grädde
Jordgubbar

torsdag 20 juni 2013

Sommartårtor

Nu är vi hemkomna från en mini-semester i Småland. Vi har spenderat tre nätter i VImmerby och haft det hur skönt som helst. Vi har hunnit med Astrid Lindgrens väsrld, Vimmerby, Sevedstorp och en hel del lek. 

Innan jag åkte bakade jag en hel del tårtor, två utav dem var dessa somriga tårtor. Min mamma ska till hösten gå i pension och ville så klart bjuda på något innan hon slutade. Hon jobbar på en liten byskola där det går kossor på ängarna mellan skolan och matsalen. Önskemålet var en sommartårta, så då slängde jag med en liten kossa som går och betar på sommarängen.    







Den andra sommartårtan var beställd av min egen dotter. Barnen brukar alltid få ge personalen på förskolan någon present vid jul och sommar och nu ville hon ge bort en tårta. Jag körde sommartema även på denna men på den fick det bli liten bin på den här, då Alma går på avdelning Biet.







Tårtorna
Vaniljbottnar
Lemoncurdgrädde
Hallonmousse
Spacklade med citronsmörkräm
Lock av marsipan
Dekorationer av sockerpasta och gumpaste

torsdag 13 juni 2013

Studenten

Imorgon tar min svägerska (som nyss fyllde 20) studenten. Hon har läst Hotell och restaurang och är nu äntligen klar. Hon har även fått sommarjobb på en restaurang här i stan så vi håller alla tummarna att hon ska få fortsätta där i höst. 

Jag fick i uppdrag att göra två tårtor till morgondagens bjudning. Tyärr kommer min lilla famnilj inte kunna vara med, då vi åker på en liten mini-semester imorgon. Men tårtor hann jag göra i alla fall. Jag visar den ena nu och den andra kommer vid annat tillfälle.

Har lyckas baka fem tårtor den här veckan, så nu ska det bli skönt att åka bort några dagar. Visar alla när jag kommer hem!








Tårtan
Chokladbottnar
Geishafluff
Glasskräm
Vaniljsmörkräm
Lock av marsipan
Mössa i sockerpasta
Blommor av gumpaste

måndag 10 juni 2013

Lego

När Gustav fyllde 7 år önskade han sig en Lego-tårta, och när Gustavs mamma frågade mig om jag ville göra den blev jag väldigt glad. Jag tycker det ser väldigt kul ut att göra tårtor med lego-tema, och det var det också. Jag hade bestämt mig för att inte försöka mig på namn-logga, då jag hade fullt upp med bröllopstårtor som jag levererade i lördags. Men jag kunde inte låta bli! Det blev en logga i alla fall och den höjde tårtan rejält.






Tårtan
Ljusa bottnar
Dumlefluff
Glasskräm
Spacklad med grädde
Lock och kulor av marsipan
Lego och loggan i sockerpasta


lördag 8 juni 2013

Bröllopsdag

I tisdags firade jag och min man vår andra bröllopsdag. Det var ju en helt vanlig tisdag, min man jobbade och när han kom hem hade Lovis fotbollsträning. Så det var bara att åka iväg på det. Men jag köpte i alla fall med mig lite god mat hem och hade gjort en tårta under dagen. Lite firande behövs det väl! Vita rosor och lila syrener hade jag i min brudbukett och det var även färg-temat som gick på hela bröllopet. Det var en bra dag, 4 juni för två år sedan. 





Tårtan
Ljusa bottnar
Kokosmousse
Limemousse
Marängfrosting

onsdag 5 juni 2013

Batman vs Spiderman

Ja undra vem som vinner om Batman och Spiderman skulle fajtas. Jag håller på Spiderman, han är min favorit av superhjältarna (om man inte får räkna med Pippi Långstrump då så klart). Min väns barn Oscar fyllde 5 år i söndags och han gillar både Batman och Spiderman så självklart skulle båda finnas med på tårtan. När jag tittar på bilderna så här i efterhand känner jag mig inte alls nöjd. Spiderman har en alldeles för stor rumpa, Batmans mantel sprack en aning och ja nej inte helt nöjd.

Jag fick lov att ta bilderna när tårtan var i kartongen. Jag var en aning stressad då jag slängde ihop det sista innan jag åkte iväg på möhippa. Ville ju ha bilder, men hade inte tid att ställa upp tårtan någonstans, så så här fick det bli. Jag tyckte tårtan såg en aning tom ut, så jag slängde ihop Oscars namn och ålder på tårtan i sista stund.

Batman sitter och spanar ut över staden, helt ovetande om att Spiderman är på väg fram till honom...


...undra om de befinner sig i New York eller Gotham City...


...vänner eller fiender, det är frågan


Martina 20 år

I fredags fyllde min svägerska (jag kallar henne det fast min lillebror och hon inte är gifta) 20 år. Hennes önskemål på tårtan var choklad. En chokladtårta gör jag mer än gärna (speciellt när jag också får smaka av den). Så det blev ännu en tårta från "Lomelinos tårtor", Dessvärre skulle man göra en egen nötkräm men det hade jag inte tid med, så det blev nutella istället. Men jag vet att Martina tycker mycket om Nutella, så det gjorde nog inte så mycket. 

Dekorationen diskuterade jag och min lillebror fram. Det första han sa, när jag frågade vad som var typiskt för Martina, var att jag kunde göra henne sittandes i en säng. Vår storasyster sa att hon även skulle ha en filt på sig. Nja kändes lite tråkigt tyckte jag att bara ha det på en tårta. Till slut kom vi fram till Teemo, en data-spels figur som hon brukar vara när hon spelar och Sandman från hennes favoritfilm "Risa of the Guardians". Men under produktionens gång blev det även en Martina i en säng, med en filt högt uppdragen.  


Martina

Teemo

Sandman från "Rise of the Guardians"


Tårtan 
Hasselnötsbottnar
Nutellakräm
Chokladfrosting

söndag 2 juni 2013

te och kakor


Jag har under en längre tid kämpat med en del extra gravidkilon. Nu är de äntligen borta! Det känns såå skönt. Mycket roligare att kämpa för att stanna kvar på sin vikt, än att gå ner. Under den här tiden har det inte blivit mycket sötsaker, så det har varit tur att jag fått baka tårtor i alla fall. Det jag saknat mest av allt i sötsaksväg är småkakor. Te och kakor till kvällen är nog det godaste som finns. Här kommer ett recept på en utav mina favoritkakor. Receptet har jag fått, om jag inte minns fel, av min vän Maria som bor i Västerås. Receptet var på engelska och på 4-6 gigantiska kakor. Själv gör jag små varianter. Kakorna får absolut inte gräddas för länge, de ska vara riktigt sega.

Tobleronekakor
55g smör
1,5 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
200g toblerone

Blanda smör och socker vitt och pösigt
Rör i ägget och vaniljsocker
Blanda mjöl, salt och bakpulver och rör allt till en deg
Hacka toblerone och blanda i
Grädda i 180 grader i ca 10 min (beroende på hur stora kakor ni gör)