fredag 30 november 2012

Macarons

Macarons är väl härliga små bakverk. Goda, söta och så fina. Smakerna kan man variera i all oändlighet och det finns olika sorters fyllningar. Det trixiga är väl att man ska lyckas med dem också. Och jag kan väl erkänna att jag lyckas ungefär varannan gång. Det värsta är väl att jag aldrig har någon koll på vad jag gjort för fel. Det finns en rad olika recept, men det recept jag fastnat för är ur boken; Macarons, cupcakes och cakepops av Mia Öhrn. Sedan är jag inte så förtjust i den vita chokladtryffeln som hon använder som fyllning. Jag tycker att det är godast med en marmelad. det är även gott med smörkräm, men då ska det vara en smörkräm som absolut INTE smakar smör. Här bjuder jag på två stycken supergoda fyllningar. 


Blåbärsmacarons. 


Macarons med nutellafyllning 


Recept

Blåbärsmarmelad
200g färska eller frysta blåbär
1½ dl syltsocker
50g vit baksirap
2msk färskpressad citronsaft

Mixa blåbären. Blanda blåbären med resterande ingredienser i en kastrull.
Koka upp marmeladen och låt den puttra tills den tjocknat. 
Testa med marmeladprovet om den är tillräckligt tjock.
Låt svalna och häll upp i en spritspåse.
Låt påsen stå i kyl tills den är helt kall. 

Nutellafyllning (Leilas recept)
100g smör
1,5dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1 äggula
2msk nutella
1msk kakao

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan
Smaksätt krämen med nutella och kakao.




onsdag 28 november 2012

en gren

I fredags var jag på tjejmiddag med nya bekantskaper. Riktigt trevligt var det! Alltid skönt att få komma hemifrån lite och bara prata med vuxna. Blir ju lätt så, speciellt när man är hemma och mammaledig. Jag tog i alla fall med mig den här tårtan. En gren med blommor. Jag hade tänkt att testa en helt ny fyllning, som jag aldrig smakat. Men jag ändrade mig i sista stund och körde på ett säkert kort istället.

Tårtan
Ljus botten
Glasskräm
Tobleronefluff
Spacklad med grädde
Marsipan som överdrag
Blommor och gren i sugarpaste

torsdag 22 november 2012

regnbågstårta

Idag överaskade jag familjen med en regnbågstårta. Tjejerna tyckte den var sååå fin inuti. Och det måste jag väl hålla med om. Men jag längtar tills jag får göra en till. Blev inte nöjd smakmässigt med den. Jag hade grädde med smarties som fyllning och vit chokladfrosting på utsidan. Jag är övertygad om att den skulle smaka bättre med en limefrosting eller något likande både mellan och runt om. Nej nästa gång ska den bli mycket godare. Tyckte även att frostingen med vitchoklad inte täckte ordentligt. Ändå gjorde jag mer än vad det skulle vara till sex bottnar. Det ska ju bli en överraskning med färgexplosion när man skär i tårtan. Det är ju det roligaste! :)

Innan gräddning

Färdiggräddade

Dekorerad


Provsmakad

Recept
Detta recept räcker till sex bottnar, jag hittade ett recept med fler bottnar som jag gjorde om en aning. 
Jag tyckte att sex bottnar räckte gott och väl till min lilla familj. 

225g smör
3, 75dl socker
3,75 tsk vaniljsocker
5 äggvitor
7dl vetemjöl
3,75 tsk bakpulver
En nypa salt
3,75dl mjölk

Vispa smör och socker och vaniljsocker poröst.
Häll i äggvitorna, lite i taget, och vispa så det blir ordentligt blandat.
Rör ner mjölken i äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Sikta mjölblandningen och vänd ner det i smeten.

Fördela smeten med dlmått i 6 skålar. Försök att få det så jämt som möjligt.
Ta fram pastafärger och blanda i en färg i varje skål.
Smörj sex st engångspajformar i aluminium. 
Häll i smeten i formarna. 
Grädda bottnarna på 150g i ca 20 min (jag använda varmluftsugn)
Låt bottnarna svalna och plasta sedan in dem.
Förvara dem i kylskåpet ett dygn eller frys in dem (då blir de saftigare).

Jag fyllde som sagt mina med grädde och vit chokladfrosting, men bara fantasin sätter gräns för vad man vill fylla denna tårta med. Jag tycker att det är finast om man använder sig av vit fylllning, men det är så klart en smaksak. 

Vit chokladfrosting
300g vit choklad
300g cream cheese

Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna.
Blanda i cream cheese och blanda om ordentligt.


måndag 19 november 2012

de fina doptårtorna



De här tårtorna från dopet är jag mer nöjd med. Den med kronan tycker jag allra bäst om. Det var första gången jag provade quiltade kanter och det blir ju så snyggt. 

Jag fick faktiskt en förfrågan av en vän om att göra bröllopstårtor i sommar och det känns sååå roligt! Skönt att jag har tid på mig att öva så att de kan bli perfekta :). Nu ska jag köpa på mig formar så jag kan göra våningstårtor. Kul!

Tårtorna
Ljusa bottnar
Blåbärsmousse
Glasskräm
Spacklade med smörkräm
Överdrag av marsipan 
Dekorationer i sockerpasta

dop


I början av november döpte vi vår Mille och jag bakade fyra stycken tårtor till fikat. Två blev jag supernöjd med och två blev jag inte lika nöjd med. Här är de som inte blev så bra. Dekorationen är det inget fel på men tyvärr blev det något tok med tårtbottnarna. När jag skulle spackla dem med smörkräm så föll de bara sönder. Jag fick panik och kunde tyvärr inte rädda dem på något sätt. Jag fick helt enkelt hoppas att dekorationen gjorde så att det buckliga inte syntes allt för mycket.

Tårtorna
Ljusa bottnar
Chokladmousse
Päronmousse
Spacklad med smörkräm
Marsipan som överdrag
Dekorationer i sockerpasta

söndag 18 november 2012

citronfjärilar

Supersöta små fjärilscupkes med citronkräm i. (Är ganska säker på att detta är Leilas recept.) Jag tycker verkligen att citronkräm är underbart gott att fylla cupcakes med. Jag brukar även göra en cupcake fylld med lemoncurd och en maräng som topp. Har ingen fin bild på någon sådan men de är så fina och smakar ljuvligt.

Smurfar och Dora


I oktober fyllde min Alma 3 år. Hon gillar verkligen den nya smurf-filmen och hennes favoritprogram är Dora. Så dessa tårtorna var självklara. Jag ser ju nu i efterhand att smurf-figurerna är långt i från perfekta, men Alma var nöjd, så nöjd och det var väl huvudsaken :). Jag köpte även för första gången färdigkavlad marsipan, vilket var ett misstag. Den gick knappt att kavla ut mer, den gick sönder, var tjock och gick inte att få snyggt runt om. Nej det var första och sista gången! Tänkte att jag skulle spara tid eftersom jag bakar ganska mycket till barnens kalas, men det gjorde jag definitivt INTE. Inget att rekommendera.

Tårtorna   
Ljusa bottnar
Fluff av Marabou schweizernöt
Passion och mangomousse (faktiskt köpt som pulver på Ica, helt ok!)
Spacklad med grädde
Överdrag marsipan
Figurer och dekoration i sockerpasta

fredag 16 november 2012

Tårta med tillhörande cupcake


Här bjuder jag på en rostårta och tillhörande cupcakes. Jag har här inte riktigt fått till det där med att rosorna ska bli lika stora, men har nu hittat ett riktigt bra knep. Återkommer med det en annan gång!
Tårtan
Ljusa bottnar
Chokladmousse
Jordgubbsmousse och jordgubbsbitar
Spacklad med smörkräm
Överdrag och rosor i marsipan

Cupcakes
Ljusa cupcakes
Fyllda med chokladmousse
Lite smörkräm på toppen
Överdrag och rosor i marsipan

onsdag 14 november 2012

Barbie-tårtor och chokladfluff-recept


När min Lovis fyllde 5 år tidigare i år ville hon ha Barbie-tårtor. Det passar henne utmärkt eftersom hon älskar allt som har med Barbie att göra. Det blev två olika varianter. Vad jag hade i den kommer jag inte riktigt ihåg, men det var säkerligen någon chokladfluff av något slag. Den godaste chokladfluffen jag vet är gjord på Marabou polka. Det är roligt med chokladfluffen då man kan använda sig av vilken choklad som helst, det är enkelt och himmelskt gott.

Jag hoppas att jag får göra fler Barbie-tårtor då jag har massor med ideer i huvudet hur de skulle se ut. Jag skulle börja med att göra en i vit klänning med massa glitter så det blev som en riktig balklänning. Vi får väl se om det finns någon att göra den till inom en snar framtid..



Recept på chokladfluff
180g valfri choklad
3dl vispgrädde

Smält chokladen i grädden på väldigt svag värme.
Låt den stå över natten och vispa den sedan fluffig.
Klart!

Blåbärscupcakes

Cupcakes är bland det godaste bakverk jag vet. Det bästa är att man kan variera dem i all oändlighet, både smak och dekoration. De här är en cupcake med blåbär och vit choklad och i frostingen är det också blåbär. Riktigt goda! 



tisdag 13 november 2012

Halloween

Ungarna hade Halloweenfest och då passade jag självklart på att göra en tårta! Det här blev min första explosionstårta och det var mycket lättare än vad jag kunde tänka mig. Lagomt läskig blev den också :)

Tårtan
Ljus botten
Blåbärsmousse
Glasskräm
Spacklad med smörkräm
Överdrag i marsipan
Detaljer i sugerpaste

måndag 12 november 2012

Tårta till tjejfesten

Här kommer mitt första inlägg på min bakblogg. Jag hoppas kunna visa många fina tårtor och bakverk här. Nu visar jag en tårta som jag gjorde för ett par veckor sen när jag och mina vänner hade en liten fest. Vad passar inte bättre än en klacksko, en handväska och ett pärlhalsband som dekoration!?!
Jag använder mig nästa alltid av marsipan som överdrag på tårtorna, jag tycker helt klart det är godare än sugarpaste. Däremot använder jag ofta sugarpaste till dekorationerna. Den är lättare att arbeta med och stelnar fort. Vilket verkligen behövdes då jag gjorde klackskon.

Tårtan
Ljus botten
Mörk chokladmousse
Hallonmousse
Spacklad med smörkräm
Överdrag i marsipan
Dekorationen gjord i sugarpaste